KAZI VE DOLGU HESABI

KAZI VE DOLGU 

Daha önce ki yazılarımızda bahsetmiş olduğumuz gibi kazı ve dolgu miktarları hacim (m³) olarak hesaplanmaktadır. Bu hesabı yapabilmemiz için kazı/dolgu yapılacak olan alan ve kazı/dolgu derinliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Vaziyet planında yer alan bu bilgiler, mevcut arazinin plankotesi, arazi üzerinde yer alacak yapı oturum alanı ölçüleri ve yapıya ait ±0,00 kotu (genellikler bina su basman (temel üst) kotu kabul edilir) dur. Bu bilgileri ışığında kazı ve dolgu miktarlarını ve maliyet hesaplarını kolaylıkla hesaplayabiliriz.

KAZI VE DOLGU MALİYET HESAPLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR

 - Öncelikle kazı alanı zemin etüdünün çok iyi yapılması gerekmektedir. Zeminin cinsi kazı maliyet hesaplarında farklılıklar gösterebilir. Örneğin, alanımız da yapmamız gereken kazı derinliği 2,00 mt olarak, Bu alanın da üst 0,50 mt lik toprak katman, kalan alt katmanın ise kayalık olduğunu kabul edelim. Zemin etüdü yapılmadığı bir durumda alanın toprak olarak değerlendirebilir, ve alt katman da kırım yapılması gerektiği gözden kaçırabiliriz. Kırım işlemi kazı işleminden hem maliyetli hemde daha çok zaman alan bir işlemdir. Örnekten de anlaşılacağı üzere kazı miktarının 3 katı oranında kırım yapılması gerekmektedir. Böyle durumlar hem iş programının aksamasına hem de maliyet farklılıklarının çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle alan gerek kontrol kazıları, gerekse laboratuvar deneyleri ile etüd edilmelidir.

- Dikkat edilmesi gereken ikinci bir husus ise kazı alanından çıkan malzemenin cinsi ve özelliğidir. Dolgu yapılması gereken alanlar için sıkışabilir malzeme kullanılması gerekmektedir. Bu yüzden çıkan malzeme ile dolgu yapılıp yapılamayacağı dikkatlice değerlendirilmelidir. Malzemenin kullanılabilir olması maliyet anlamında ciddi tasarruflar sağlayacaktır.

 - Çıkan malzemenin kullanılamaması durumda sahadan uzaklaştırılması gerekmektedir. Uzaklaştırılacak olan bu malzemeler belediyeler tarafından izin verilmiş döküm alanlarına götürülmelidir. Bu yüzden kazı maliyet hesaplarında kazı alanı ile onaylı döküm yeri arasındaki mesafeler büyük ölçüde önem arz etmektedir.

 - Kazıya başlamadan önce kazı alanı içerisinde olabilecek alt yapı (yeraltı suyu, doğalgaz, elektrik,telefon vb) durumu iyice araştırılmalı gerekli kurumlardan izinler alınmalıdır.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

METRAJI YAPILACAK İŞ KALEMLERİ LİSTESİ VE BİRİMLERİ

KEŞİF / MUKAYESELİ KEŞİF NEDİR ?